ESINEET ESIIN: Keramiikan perustekniikat

SAVITEKNIIKAT


Makkara- tai nauhatekniikka
Makkaratekniikassa pöydällä pyöritellään, rullataan taileivotaan  pitkiä ”makkaroita”, joista kootaan spiraalimaisesti nouseva esim. pyöreä purkki. Makkarat raaputetaan karkeiksi ja kerrosten välit käsitellään lietteellä, ennen kuin osat painetaan yhteen. Viimeiseksi siistitään pinta ulko- ja sisäpuolelta muovailupuikkojen avulla, jolloin kerrokset yhdistyvät pitäviksi seinämiksi. Makkaratekniikka on monipuolinen menetelmä, jolla voidaan rakentaa monenlaisia esineitä alkaen pienistä purkeista päätyen suuriin veistoksiin.
        


Levytekniikka
Levytekniikassa kaulimella kaulitaan levyjä, joista leikataan paloja ja kootaan lietteen avulla haluttu kokonaisuus esim. neliskulmainen rasia.
Leikattujen levyjen annetaan kuivahtaa sen verran, että ne kannattavat oman painonsa kun esinettä kootaan. Saumakohdat raaputetaan ja käsitellään lietteellä, jonka jälkeen levyt voidaan liittää yhteen. Saumat yhdistetään muovailupuikon avulla ja pinnat siistitään. Usein levyn kulmien sisäpuolelle liimataan erikseen ohut makkara antamaan lisävahvuutta työlle. Liittäminen on tehtävä erityisen huolellisesti koska on vaarana että saumat kuivuessaan repeävät.


Nipistelytekniikka
Nipistelytekniikassa muotoillaan ensin pallo. Sen jälkeen painetaan peukalolla kuoppa saveen painaen sitä kevyesti toisen käden kämmentä vasten. Palloa pyöritetään ja jatketaan painamista spiraalimaisesti reunaa kohden. Seinämät ohenevat ja kohoavat. Kun työ on halutun paksuinen, reunat viimeistellään sormin tai muovailupuikolla. Pehmeään savipintaan voidaan tehdä uurroksia ja koristeita erilaisilla työvälineillä painaen, raaputtaen ja kaivertaen.

Veistos valkosavesta

Pienoisveistokset
Pienoisveistoksia voidaan lähteä muovailemaan suoraan muokatusta savipalasta. Hahmo muotoillaan aluksi sormin ja tarvittaessa voi käyttää erilaisia työvälineitä tarkemman muodon tekemiseksi.Veistos voidaan koota myös erikseen muotoilluista paloista jolloin liitokset on tehtävä huolellisesti. Eri osien oltava myös yhtä kosteita liitettäessä, jotta saumakohdista tulisi pitävät.
Jos veistos on umpinainen ja paksu, se on kaiverrettava ontoksi silmukkaradan avulla. Veistokseen voi myös tehdä reikiä näkymättömiin paikkoihin. Liian paksu saviseinämä räjähtää uunissa kun savessa oleva vesi poistuu kuumuuden vaikutuksesta.

Liittäminen
Savea työstettäessä on usein välttämätöntä liittää saviosia toisiinsa. Se tehdään savilietteellä. Käytettävästä savesta sekoitetaan sauvasekoittimella tai haarukalla pienessä astiassa veden kanssa kermamaista massaa, jota käytetään liiman tapaan liitettävien savipalojen välissä. Liimattavat pinnat täytyy karhentaa lietteen läpi esim. haarukalla, jolloin liitoksesta tulee vahvempi. Lopuksi työ viimeistellään muovailupuikoilla tai sormin.




LELU-UNELMIA SAVESTA: Lelutehtailijalla on pulaa ideoista. Ensi joulun leluhitti tulee muotoilla. Liity muotoilustudioon ja tee oma ehdotuksesi. Mieti myös lelusi toiminnallisuus ja tarina.  Haaste: Engobe eli kahden savilaadun käyttäminen. 

Arviointikohteet: Muodonanto, työn viimeistely ja esineen tarina.

Ei kommentteja: